Panduan Buat Coklat GC

Mudahnya Membuat Coklat!

 

Bukan janji. Tetapi pasti. Ramai yang telah berjaya daripada panduan ini!

Antara respon yang telah diterima oleh pembaca panduan ini daripada pelanggan-pelanggan mereka ialah:

  • “Sedapnya coklat yang awak buat!”
  • “Boleh tak kalau saya tempah coklat awak untuk majlis perkahwinan saya nanti?”
  • “Saya suka sangat coklat awak. Ada jual lagi tak nanti?”

Ini adalah panduan asas yang menjadi rujukan para pembuat coklat yang baru untuk membantu mereka melangkah ketahap yang lebih tinggi setaraf dengan pembuat coklat senior.

Panduan ini lengkap! Mereka yang telah kuasainya telah mengalami perkara berikut:

  • Berjaya membuat coklat yang mendapat sambutan tinggi dipasaran.
  • Berjaya mencipta resipi coklat yang baru (yang pastinya sedap!).
  • Mendapat pelanggan yang berulang dan membina perniagaan coklat yang stabil.
Panduan ini bukan untuk semua orang. Tulisan dalam panduan ini tidak ada belok-belok. Hanya fokus pada penjelesan teknik membuat coklat yang terhangat dipasaran dan cara membina perniagaan coklat yang berjaya.
Siapa sesuai untuk ebook ini?
  1. Usahawan yang ingin menambahbaik skil pembuatan dan perniagaan coklat.
  2. Usahawan yang tidak tahu apa-apa pasal coklat tetapi bercita-cita untuk membina perniagaan coklat yang berjaya.

Kerana ia bakal bebaskan diri daripada menjadi usahawan yang sering mengeluh kerana tidak berjaya membuat coklat yang sedap dan sempurna. Dialognya seperti:

“Susahnya buat coklat ni. Asyik tak jadi je!”

Skrip keluhan seperti diatas biasanya akan mendorong usahawan untuk berhenti daripada menggapai impian dan kesannya usahawan tersebut akan kembali ke takuk yang lama.

Sebelum itu, “Susah ke nak buat coklat ni?”. Tonton dahulu video cara buat coklat dibawah, dan nilailah sendiri. :)

 

*Video tidak terpapar? KLIK SINI! 

 ———–

Tak sabar nak belajar buat coklat?

osCitas

———

Mudahkan membuat coklat! Secara realitinya, memang seperti dalam video tersebutlah situasi sebenar usahawan membuat coklat.

Cepat dan mudah! Cuma perlu ada sedikit “skil” tambahan lagi untuk tambah “Umph!” dalam pembuatan coklat tersebut.

Tambahkan ilmu. Dan praktikkan untuk mendapatkan hasil yang sempurna

Selalu kita dengar orang kata, “Practice makes perfect!”. Tetapi untuk dipraktikkan, kita juga perlu tahu apa yang perlu dipraktikkan.

Semua perkara yang perlu dipraktikkan ada tertulis dalam ebook panduan ini.

Ebook panduan ini mengandungi  segala teknik-teknik yang betul untuk menghasilkan coklat yang sedap dan juga cara memasarkannya. Terdiri daripada 3 modul utama:

  1. Ebook Cara Membuat Handmade Chocolate (Compound)
  2. Ebook Cara Membuat Handmade Chocolate (Couverture)
  3. Ebook Rahsia Marketing Plan Guru Coklat

[box border="full"]Modul 1: Ebook Panduan Buat Coklat (COMPOUND) (38 M/S)[/box]

[box type="tick" border="full"]Pengenalan coklat.[/box]

[box type="tick" border="full"]Perbezaan dan cara membezakan antara coklat Compound dan Couverture.[/box]

[box type="tick" border="full"]Pengenalan coklat buatan tangan.[/box]

[box type="tick" border="full"]Jenis-jenis coklat asas dan perbezaannya.[/box]

[box type="tick" border="full"]Langkah berjaga-jaga sebelum memulakan pembuatan coklat buatan tangan.[/box]

[box type="tick" border="full"]Teknik mencairkan coklat Compound.[/box]

[box type="tick" border="full"]Teknik membuat coklat-coklat asas coklat buatan tangan. (Hollow Figures, Praline, Truffle,Enrobed, Splitter dan Bar)[/box]

[box type="tick" border="full"]Cara penyimpanan coklat.[/box]

[box type="tick" border="full"]Resipi coklat buatan tangan.[/box]

[box type="tick" border="full"]Alamat-alamat pembekal coklat, kotak coklat dan acuan coklat.[/box]

[box type="tick" border="full"]Teknik asas pemasaran coklat.[/box]

[box border="full"]Modul 2: Ebook Panduan Buat Coklat (COUVERTURE)(32 M/S)[/box]

[box type="tick" border="full"]Pengenalan coklat Couverture.[/box]

[box type="tick" border="full"]Teknik mencairkan coklat Couverture.[/box]

[box type="tick" border="full"]Cara membuat coklat berwarna-warni.[/box]

[box type="tick" border="full"]Cara membuat coklat Oreo.[/box]

[box type="tick" border="full"]Cara membuat Lolichoc.[/box]

[box type="tick" border="full"]Idea kejayaan perniagaan coklat buatan tangan.[/box]

[box border="full"]Modul 3: Rahsia Marketing Plan Guru Coklat(14 M/S)[/box]

[box type="tick" border="full"]Plan pemasaran 1 bulan sebelum pelancaran.[/box]

[box type="tick" border="full"]Plan pemasaran 2 minggu sebelum pelancaran.[/box]

[box type="tick" border="full"]Plan pemasaran semasa pelancaran.[/box]

[box type="tick" border="full"]Plan pemasaran selepas pelancaran.[/box]

 

Apa kata mereka?…


 

Jaminan 30 Hari Pulang Wang Semula

Jika tidak puas hati, kami berikan wang anda kembali.

Kami bekalkan insurans ilmu kepada anda. Ini bermaksud, sekiranya teknik yang dikongsikan tidak menjadi, maka kami suka untuk berikan wang anda kembali.

Jaminan ini berpihak 100% pada pembeli (Ya, anda). Kami berani letakkan jaminan seperti ini kerana kami yakin dengan kualiti teknik dalam ebook ini.

Jualan Ebook TUTUP!

… Kami di Guru Coklat akan tutup jualan ebook ini pada bila-bila masa. Bergantung pada kuota jualan yang kami hadkan.

Sebelum terlambat, klik terus butang “Tempahan”” di bawah dan lakukan pelaburan ilmu.

(Malah tidak perlu takut. Anda dilindungi “Insurans Ilmu” iaitu jaminan pulangan wang semula dalam masa 30 hari).

Berapa Harga Ebook Ini?

Tidak perlu bayar… RM297

Tidak perlu bayar… RM197

Tidak perlu bayar… RM97

Jumlah Pelaburan Total: RM50 SAHAJA

(PERCUMA: Cara Pembungkusan Kotak Coklat Untuk Penghantaran Pos – Bernilai RM22)


(Berita buruknya? Kuota muat turun adalah TERHAD. Klik di bawah untuk tempahan segera).

 

osCitas

 

Mulakan untuk hasilkan coklat yang lebih sedap berbanding coklat yang telah berada dipasaran. Fahami teknik dalam ebook panduan ini dan praktikkannya sahaja.

Senarai Pemilik Ebook yang Sudah Berjaya Menghasilkan Coklat Mereka Sendiri

Bagi tuan puan yang masih ragu-ragu untuk memiliki ebook, “Panduan Membuat Coklat GC”, berikut adalah himpunan testimonial daripada pemilik-pemilik ebook.

Jualan Ebook TUTUP!

… Kami di Guru Coklat akan tutup jualan ebook ini pada bila-bila masa. Bergantung pada kuota jualan yang kami hadkan.

Sebelum terlambat, klik terus butang “Tempahan”” di bawah dan lakukan pelaburan ilmu.

(Malah tidak perlu takut. Anda dilindungi “Insurans Ilmu” iaitu jaminan pulangan wang semula dalam masa 30 hari).

Berapa Harga Ebook Ini?

Tidak perlu bayar… RM297

Tidak perlu bayar… RM197

Tidak perlu bayar… RM97

Jumlah Pelaburan Total: RM50 SAHAJA
(PERCUMA: Cara Pembukusan Kotak Coklat Untuk Penghantaran Pos – Bernilai RM22)

(Berita buruknya? Kuota muat turun adalah TERHAD. Klik di bawah untuk tempahan segera).

 

osCitas

 

Selamat menjadi usahawan coklat yang berjaya,

Khai Akmal

Penulis dan Usahawan Coklat.

Read More

Bagaimana Ingin Bermula?

Anda sudah ada minat untuk mendalami seni pembuatan coklat?

Anda sudah nampak potensi perniagaan coklat?

Anda sudah tahu cara untuk mengatasi pesaing anda nanti?

Anda teruja ingin mengetahui rahsia strategi marketing yang saya gunakan?

Dan anda juga teruja untuk mendapatkan ebook resipi istimewa dari saya?

 

Jika jawapan anda YA untuk semua soalan diatas, anda perlu mulakannya sekarang!

 

Tetapi…

Ada masalah KEWANGAN untuk menghadiri kelas membuat coklat?

Dan ada masalah KEKANGAN MASA untuk menghadiri kelas membuat coklat?

 

Teruskan membaca kerana saya ada Tawaran Istimewa untuk anda. :)

 

Tawaran yang akan saya berikan hanya sah pada hari ini (2 Januari 2012) sahaja. Tepat jam 11:59 malam ini, saya akan tutup tawaran ini. :)

 

Sebelum itu saya nak memperkenalkan…

[box border="full"]Pakej Ebook Cara Membuat Handmade Chocolate[/box]

 

Dalam pakej ebook ini, anda akan pelajari…

[box type="tick" border="full"]Teknik asas membuat coklat yang mendapat permintaan tinggi di pasaran.[/box]

[box type="tick" border="full"]Teknik pemasaran coklat yang berkesan.[/box]

[box type="tick" border="full"]Teknik rahsia menjadikan pelancaran coklat jenama anda berjaya. Hanya menggunakan medium Facebook. Dan sudah pasti kos pemasaran yang diperlukan hampir sifar.[/box]

 

Pakej Ebook Cara Membuat Handmade Chocolate mengandungi 2 buah modul. Jom sama-sama kita lihat apa yang terkandung dalam setiap modul tersebut…

[box border="full"]Modul 1: Ebook Cara Membuat Handmade Chocolate (COMPOUND) (38 M/S)[/box]

[box type="tick" border="full"]Pengenalan coklat.[/box]

[box type="tick" border="full"]Perbezaan dan cara membezakan antara coklat Compound dan Couverture.[/box]

[box type="tick" border="full"]Pengenalan coklat buatan tangan.[/box]

[box type="tick" border="full"]Jenis-jenis coklat asas dan perbezaannya.[/box]

[box type="tick" border="full"]Langkah berjaga-jaga sebelum memulakan pembuatan coklat buatan tangan.[/box]

[box type="tick" border="full"]Teknik mencairkan coklat Compound.[/box]

[box type="tick" border="full"]Teknik membuat coklat-coklat asas coklat buatan tangan. (Hollow Figures, Praline, Truffle,Enrobed, Splitter dan Bar)[/box]

[box type="tick" border="full"]Cara penyimpanan coklat.[/box]

[box type="tick" border="full"]Resipi coklat buatan tangan.[/box]

[box type="tick" border="full"]Alamat-alamat pembekal coklat, kotak coklat dan acuan coklat.[/box]

[box type="tick" border="full"]Teknik asas pemasaran coklat.[/box]

 

[box border="full"]Modul 2: Ebook Cara Membuat Handmade Chocolate (COUVERTURE)(32 M/S)[/box]

[box type="tick" border="full"]Pengenalan coklat Couverture.[/box]

[box type="tick" border="full"]Teknik mencairkan coklat Couverture.[/box]

[box type="tick" border="full"]Cara membuat coklat berwarna-warni.[/box]

[box type="tick" border="full"]Cara membuat coklat Oreo.[/box]

[box type="tick" border="full"]Cara membuat Lolichoc.[/box]

[box type="tick" border="full"]Idea kejayaan perniagaan coklat buatan tangan.[/box]

 

Untuk hari ini, saya akan berikan 2 ebook istimewa kepada anda secara PERCUMA iaitu

[box border="full"]Ebook 1: Rahsia Marketing Plan Guru Coklat(14 M/S)[/box]

[box type="tick" border="full"]Plan pemasaran 1 bulan sebelum pelancaran.[/box]

[box type="tick" border="full"]Plan pemasaran 2 minggu sebelum pelancaran.[/box]

[box type="tick" border="full"]Plan pemasaran semasa pelancaran.[/box]

[box type="tick" border="full"]Plan pemasaran selepas pelancaran.[/box]

 

[box border="full"]Ebook 2: Resipi Pop Cake Istimewa[/box]

 

Anggaran harga untuk semua modul ebook tersebut ialah RM280.

Tetapi saya tahu anda juga ada masalah. Jadi, saya berikan Harga Istimewa untuk anda iaitu…

 

RM40 SAHAJA!

 

Harga ini hanya sah pada hari ini (2 Januari 2012) sahaja. Selepas 11:59 pm hari ini, harga ini akan dinaikkan dan anda TIDAK akan dapat ebook Resipi Pop Cake Istimewa dari saya. :)

Jadi, sudah bersedia untuk memulakan empayar perniagaan coklat jenama anda?

osCitas

Jangan biarkan masa berlalu pergi. Dapatkan sekarang! :)

Read More

Rahsia Membuat Pelancaran dan Mendapat Kepercayaan Bakal Pelanggan

Rahsia-rahsia dan Strategi-strategi untuk menghasilkan pelancaran yang MELETOP dan mendapatkan kepercayaan pelanggan ada tersimpan rapi dalam ebook yang bakal anda peroleh ini nanti. :)

Ebook tersebut ialah…

Rahsia Marketing Plan Guru Coklat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebook ini mengandungi strategi-strategi yang saya sendiri telah gunakan dalam pelancaran coklat jenama saya dan telah membantu saya menjana keuntungan sebanyak RM3000 seperti saya terangkan pada tips yang lepas.

Ebook ini mengandungi plan pemasaran 1 bulan sebelum pelancaran, 2 minggu sebelum pelancaran, plan semasa pelancaran dan plan selepas pelancaran.

Ebook ini pada asalnya saya nak jual pada harga RM50.

Tetapi, untuk anda saya berikan ebook ini secara PERCUMA!

 

+

 

Saya juga akan berikan ebook resipi coklat yang tengah mendapat sambutan masa kini iaitu…

Resipi Pop Cake Istimewa Guru Coklat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebook Resipi Pop Cake Istimewa Guru Coklat ini saya akan berikan juga secara PERCUMA pada hari ini (2 Januari 2012) sahaja. Selepas jam 11:59 malam ini, resipi istimewa ini sudah tidak boleh didapati di mana-mana.

 

Bagaimanakah cara untuk mendapatkan kedua-dua ebook ini secara PERCUMA?

Klik pada pautan dibawah!

Bagaimana ingin bermula? KLIK SINI!

Read More

Persaingan Perniagaan Coklat. Apa dan Bagaimana?

Apa jangkaan anda mengenai pesaingan perniagaan coklat di Malaysia?

Adakah sengit?

Atau tidak?

 

Sebelum saya terangkan lebih lanjut mengenai pesaingan perniagaan coklat di Malaysia, suka saya untuk bercerita mengenai kejayaan orang lain dahulu.

Ada 3 orang usahawan coklat yang akan saya ceritakan disini.

#1. Jacques Torres (Mr. Chocolate)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seorang usahawan coklat berbangsa Perancis dan memulakan perniagaan coklat di USA. Terkenal sebagai Mr. Chocolate. Keuntungan tahunan beliau sekarang melebihi $10 juta (RM30467854.06).

Ketahui lebih lanjut mengenai Jacques Torres dalam GC Mag Edisi 1 >>> KLIK SINI UNTUK DOWNLOAD!

 

#2. Patrick Roger

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrick Roger ialah usahawan coklat berbangsa Perancis dan telah mencipta kejayaan sebagai Pembuat Coklat Perancis Terbaik apabila beliau telah berjaya menghasilkan coklat berbentuk patung bersaiz manusia (dalam gambar).

Baca lebih lanjut mengenai Patrick Roger di GC Mag Edisi ke 3 >>> KLIK SINI!

 

#3. Louis Barnett

 

 

 

 

 

 

 

Usahawan Muda yang baru berusia 20 tahun dari United Kingdom ini telah berjaya mencipta rekod apabila telah menghasilkan jualan sebanyak RM151,092.45 (31,000 Pound Sterling) dalam satu petang sahaja sempena kempen Save The Children.

Baca lebih lanjut mengenai Louis Barnett di GC Mag Edisi ke 2 >>> KLIK SINI!

 

Seronok bila kita dapat lihat orang lain berjaya.

Sebenarnya kita juga boleh berjaya seperti mereka.

Pada pendapat saya, persaingan perniagaan coklat di Malaysia ini masih belum sengit.

Cuma usahawan coklat di Malaysia terikat pada satu masalah utama iaitu:

 

Terlalu banyak persamaan dalam coklat dihasilkan dan kurang keunikkan.

 

Keunikkan dalam coklat yang dihasilkan memberi impak yang tinggi dalam perniagaan.

Saya sendiri telah alaminya yang mana dengan mewujudkan keunikkan dalam coklat, saya telah berjaya menjana keuntungan sebanyak RM3000 pada bulan pertama pelancaran.

Bulan pertama pelancaran + Orang tak kenal jenama coklat saya + Produk belum ada dipasaran

Nampak seperti mustahil untuk menjual coklat yang belum dikenali. Kalau kita sebagai pembeli pun kita akan rasa was-was nak beli.

 

Tetapi Alhamdulillah, saya telah berjaya mendapatkan kepercayaan (menggunakan strategi rahsia) orang walaupun produk saya masih baru dan jenama masih belum dikenali.

Sebenarnya zaman sekarang, ramai orang ingin mencuba sesuatu yang baru. Disebabkan itu coklat yang saya hasilkan itu mendapat sambutan tinggi.

Dan saya juga telah kongsikan resipi coklat tersebut di Blog GC.

KLIK SINI untuk baca resipi tersebut! 

 

Kesimpulannya, wujudkan keunikkan dalam penghasilan coklat untuk mengatasi pesaing. :)

 

P/S: Ada STRATEGI RAHSIA untuk membuat pelancaran coklat dan mendapatkan kepercayaan orang lain. Teruskan membaca untuk mengetahui rahsia tersebut… :)

 

Rahsia membuat pelancaran dan mendapat kepercayaan bakal pelanggan. KLIK SINI!

Read More

Potensi Perniagaan Coklat di Malaysia

Bila berkata tentang potensi, apakah yang bermain di fikiran anda?

Menjual kepada kanak-kanak?

Letakkan coklat jenama anda di kedai-kedai runcit berhampiran?

Atau berdiri di tengah-tengah khalayak ramai dan mempromosikan coklat jenama anda?

 

Sebenarnya mudah sahaja.

Potensi paling besar perniagaan coklat di Malaysia ialah dari bakal-bakal pengantin.

Dalam satu majlis perkahwinan, seorang usahawan coklat boleh mendapat keuntungan sehingga RM1000.

Pakej biasa yang ditempah oleh bakal pengantin ialah 1 kotak coklat yang mengandungi 25 biji coklat untuk dijadikan hantaran dan 1000 kotak coklat doorgift untuk diberikan kepada para tetamu.

Harga biasa untuk 1 kotak coklat hantaran ialah RM45.

Dan harga biasa untuk 1000 kotak coklat doorgift ialah RM2000 (RM2.00 setiap kotak).

 

Kos pula tak besar.

Kos untuk 1 kotak coklat hantaran ialah RM10.50

Dan kos untuk 1000 kotak coklat doorgift ialah RM960.

 

Sebab itu keuntungan yang diperolehi untuk 1 majlis perkahwinan boleh mencecah sehingga RM1000. :)

 

Sekarang kita sudah nampak Potensi Perniagaan Coklat.

Masalah utama sekarang ini ialah…

 

Susah ke nak buat coklat ni?

 

Jom tonton dahulu video di bawah ini. Dan saya pasti anda akan katakan “MUDAH sahaja cara membuat coklat ni!“:)

Enjoy!

Video gagal dimainkan? KLIK SINI!

Fakta mengenai video ini: Sehingga hari ini, video ini telah ditonton oleh 101,133 orang dan telah disukai oleh 89 orang. :)

 

Potensi kita sudah tahu, cara buat coklat kita sudah tahu…

Bagaimana pula dengan pesaingan?

 

Klik pautan dibawah untuk teruskan bacaan. :)

Persaingan Perniagaan Coklat. Apa dan Bagaimana? >>> KLIK SINI!

Read More

Tips Istimewa Tahun Baru 2013

Assalammualaikum dan Salam sejahtera semua.

Apa khabar semua? Harap semua pembaca sihat-sihat belaka hendakNya. :)

Sebelum meneruskan bacaan, saya nak beritahu awal-awal bahawa halaman ini hanya disiarkan pada 2 Januari 2012 sahaja. Tepat jam 11:59 malam (2 Januari 2012), halaman ini tidak akan tersiar lagi. :)

Jadi, kepada anda yang memang berminat dengan Seni Pembuatan Coklat dan juga tahu/ingin tahu tentang Potensi Perniagaan Coklat, halaman ini untuk anda.

Teruskan bacaan. :)

 

 

 

 

 

 

Seni Pembuatan Coklat

Kalau anda berminat untuk mempelajari cara membuat coklat kerana keindahan Seni Pembuatan Coklat, saya nak ucapkan TAHNIAH kerana anda boleh pergi jauh dalam bidang ini. :)

Kenapa saya katakan begitu?

Sebenarnya kalau kita sedar, ramai usahawan berkaitan makanan yang berjaya, bermula daripada BERMINAT dalam sesuatu bidang.

Sebagai contoh ialah Chef Amer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siapa tak kenal Chef Amer?

Beliau merupakan salah seorang Top Chef di Malaysia dalam bidang pembuatan coklat.

Beliau bermula belajar memasak sejak berumur 10 tahun dan juga telah melanjutkan pelajaran dalam bidang Coklat & Konfeksioneri di German. Jika beliau tidak berminat, beliau tidak akan belajar memasak seawal usia itu dan juga menggenggam ijazah dalam bidang Coklat & Konfeksioneri.

Minat yang mendorong beliau untuk belajar dan berjaya dalam bidang ini. :)

 

Kuasa Minat

Minat dapat mendorong diri kita untuk mendalami sesuatu bidang.

Minat mendorong kita untuk terus berjaya.

Minat memotivasikan kita untuk bangkit ketika kita jatuh.

Minat membantu kita untuk mengatasi segala halangan dalam mengejar impian.

 

Sebab itu perkara pertama yang saya seru kepada semua sebelum memulakan perniagaan coklat ialah menanamkan minat dalam diri terhadap Seni Pembuatan Coklat. :)

Jika tiada/kurang minat, tidak mengapa. Minat boleh dipupuk.

Mungkin tips seterusnya ini dapat menaikkan minat anda dalam pembuatan coklat. :)

 

Potensi Perniagaan Coklat Di Malaysia >>> KLIK SINI!

Read More

Kenapa Ramai Orang Nak Buat Bisnes Coklat?

#1. Mudah

Buat coklat ini mudah sahaja. Tak perlu nak sukat-sukat bahan, kena uli tepung dan sebagainya. Bak kata orang, “Campak-campak je. Lepas tu siap.” :)

Tonton video di bawah ini untuk mengetahui MUDAH ke SUSAH buat coklat ini. :)

 

#2. Murah

Kos bahan untuk buat coklat ini murah. Bahan yang paling asas ialah coklat Compound. Harga coklat Compound ini dalam RM12 ke RM18 untuk 1 KG.

1 KG coklat Compound, boleh hasilkan dalam 100 biji coklat (bergantung pada saiz acuan). :)

 

#3. Cepat untuk disiapkan

Coklat ini cepat untuk disiapkan. Dari pengalaman saya, anggaran masa untuk siapkan 100 biji coklat ialah 30 minit.

Masa ini bergantung juga pada kelengkapan kita. Lagi banyak acuan dan lebih luas ruang dalam peti sejuk, lagi cepat coklat tersebut dapat disiapkan.

Masa 30 minit tersebut saya hanya menggunakan 2 acuan coklat dan ruangan peti sejuk hanya muat untuk 2 acuan sahaja (25 biji coklat dapat dihasilkan untuk setiap 1 acuan yang saya gunakan). :)

 

#4. Untung yang besar

Keuntungan yang “PALING KURANG” boleh dapat dari perniagaan coklat ini ialah RM25 untuk kerja 30 minit.

Bagaimana saya kira keuntungan?

Saya ambil contoh daripada salah satu jenis coklat yang mendapat permintaan ramai iaitu coklat doorgift (seperti dalam gambar).

Untuk hasilkan coklat seperti ini, modal diperlukan dalam RM0.50/sekotak. Daripada 1 KG coklat Compound, kita boleh hasilkan 50 kotak coklat sebegini. Modal keseluruhan untuk menghasilkan 50 kotak coklat ini ialah RM25.

Kemudian, saya anggarkan untuk jual sekotak coklat ini pada harga RM1.00 (harga paling murah dipasaran). Untuk 50 kotak coklat, keuntungan kasar saya dapat ialah RM50. Keuntungan bersih pula ialah RM25.

Coklat sebegini biasa orang jual LEBIH daripada RM1.00. Tak percaya? Lihat screenshot harga saya ambil daripada beberapa blog pesaing. :)

Jika tidak percaya juga, boleh buat kajian sendiri di laman web Google.com. Taipkan kata kunci “coklat doorgift” dan akan tersenarailah blog-blog yang menjual coklat sedemikian. :)

Ok. Sampai disini sahaja perkongsian pada kali ini. Mudah-mudahan sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada anda. :)

Nantikan informasi seterusnya ke emel anda. :)

 

P/S: Jika ada apa-apa pertanyaan, boleh tinggalkan pertanyaan anda di ruang komen dibawah atau hubungi saya di khai@gurucoklat.com. =)

Read More