Mudahnya Membuat Coklat!

 

Bukan janji. Tetapi pasti. Ramai yang telah berjaya daripada panduan ini!

Antara respon yang telah diterima oleh pembaca panduan ini daripada pelanggan-pelanggan mereka ialah:

  • “Sedapnya coklat yang awak buat!”
  • “Boleh tak kalau saya tempah coklat awak untuk majlis perkahwinan saya nanti?”
  • “Saya suka sangat coklat awak. Ada jual lagi tak nanti?”

Ini adalah panduan asas yang menjadi rujukan para pembuat coklat yang baru untuk membantu mereka melangkah ketahap yang lebih tinggi setaraf dengan pembuat coklat senior.

Panduan ini lengkap! Mereka yang telah kuasainya telah mengalami perkara berikut:

  • Berjaya membuat coklat yang mendapat sambutan tinggi dipasaran.
  • Berjaya mencipta resipi coklat yang baru (yang pastinya sedap!).
  • Mendapat pelanggan yang berulang dan membina perniagaan coklat yang stabil.
Panduan ini bukan untuk semua orang. Tulisan dalam panduan ini tidak ada belok-belok. Hanya fokus pada penjelesan teknik membuat coklat yang terhangat dipasaran dan cara membina perniagaan coklat yang berjaya.
Siapa sesuai untuk ebook ini?
  1. Usahawan yang ingin menambahbaik skil pembuatan dan perniagaan coklat.
  2. Usahawan yang tidak tahu apa-apa pasal coklat tetapi bercita-cita untuk membina perniagaan coklat yang berjaya.

Kerana ia bakal bebaskan diri daripada menjadi usahawan yang sering mengeluh kerana tidak berjaya membuat coklat yang sedap dan sempurna. Dialognya seperti:

“Susahnya buat coklat ni. Asyik tak jadi je!”

Skrip keluhan seperti diatas biasanya akan mendorong usahawan untuk berhenti daripada menggapai impian dan kesannya usahawan tersebut akan kembali ke takuk yang lama.

Sebelum itu, “Susah ke nak buat coklat ni?”. Tonton dahulu video cara buat coklat dibawah, dan nilailah sendiri. :)

 

*Video tidak terpapar? KLIK SINI! 

———–

Tak sabar nak belajar buat coklat?

Tempah Pakej Ebook CMHC Sekarang!

———

Mudahkan membuat coklat! Secara realitinya, memang seperti dalam video tersebutlah situasi sebenar usahawan membuat coklat.

Cepat dan mudah! Cuma perlu ada sedikit “skil” tambahan lagi untuk tambah “Umph!” dalam pembuatan coklat tersebut.

Tambahkan ilmu. Dan praktikkan untuk mendapatkan hasil yang sempurna

Selalu kita dengar orang kata, “Practice makes perfect!”. Tetapi untuk dipraktikkan, kita juga perlu tahu apa yang perlu dipraktikkan.

Semua perkara yang perlu dipraktikkan ada tertulis dalam ebook panduan ini.

Ebook panduan ini mengandungi  segala teknik-teknik yang betul untuk menghasilkan coklat yang sedap dan juga cara memasarkannya. Terdiri daripada 3 modul utama:

  1. Ebook Cara Membuat Handmade Chocolate (Compound)
  2. Ebook Cara Membuat Handmade Chocolate (Couverture)
  3. Ebook Rahsia Marketing Plan Guru Coklat

Modul 1: Ebook Panduan Buat Coklat (COMPOUND) (38 M/S)

Pengenalan coklat.

Perbezaan dan cara membezakan antara coklat Compound dan Couverture.

Pengenalan coklat buatan tangan.

Jenis-jenis coklat asas dan perbezaannya.

Langkah berjaga-jaga sebelum memulakan pembuatan coklat buatan tangan.

Teknik mencairkan coklat Compound.

Teknik membuat coklat-coklat asas coklat buatan tangan. (Hollow Figures, Praline, Truffle,Enrobed, Splitter dan Bar)

Cara penyimpanan coklat.

Resipi coklat buatan tangan.

Alamat-alamat pembekal coklat, kotak coklat dan acuan coklat.

Teknik asas pemasaran coklat.

Modul 2: Ebook Panduan Buat Coklat (COUVERTURE)(32 M/S)

Pengenalan coklat Couverture.

Teknik mencairkan coklat Couverture.

Cara membuat coklat berwarna-warni.

Cara membuat coklat Oreo.

Cara membuat Lolichoc.

Idea kejayaan perniagaan coklat buatan tangan.

Modul 3: Rahsia Marketing Plan Guru Coklat(14 M/S)

Plan pemasaran 1 bulan sebelum pelancaran.

Plan pemasaran 2 minggu sebelum pelancaran.

Plan pemasaran semasa pelancaran.

Plan pemasaran selepas pelancaran.

 

Apa kata mereka?…


 

Jaminan 60 Hari Pulang Wang Semula

Jika tidak puas hati, kami berikan wang anda kembali.

Kami bekalkan insurans ilmu kepada anda. Ini bermaksud, sekiranya teknik yang dikongsikan tidak menjadi, maka kami suka untuk berikan wang anda kembali.

Jaminan ini berpihak 100% pada pembeli (Ya, anda). Kami berani letakkan jaminan seperti ini kerana kami yakin dengan kualiti teknik dalam ebook ini.

Jualan Ebook TUTUP!

… Kami di Guru Coklat akan tutup jualan ebook ini pada bila-bila masa. Bergantung pada kuota jualan yang kami hadkan.

Sebelum terlambat, klik terus butang “Tempahan”” di bawah dan lakukan pelaburan ilmu.

(Malah tidak perlu takut. Anda dilindungi “Insurans Ilmu” iaitu jaminan pulangan wang semula dalam masa 60 hari).

Berapa Harga Ebook Ini?

Tidak perlu bayar… RM297

Tidak perlu bayar… RM197

Tidak perlu bayar… RM97

Jumlah Pelaburan Total: RM50 SAHAJA

(PERCUMA: Cara Pembungkusan Kotak Coklat Untuk Penghantaran Pos – Bernilai RM22)


(Berita buruknya? Kuota muat turun adalah TERHAD. Klik di bawah untuk tempahan segera).

 

Tempah Pakej Ebook CMHC Sekarang!

 

Mulakan untuk hasilkan coklat yang lebih sedap berbanding coklat yang telah berada dipasaran. Fahami teknik dalam ebook panduan ini dan praktikkannya sahaja.

Senarai Pemilik Ebook yang Sudah Berjaya Menghasilkan Coklat Mereka Sendiri

Bagi tuan puan yang masih ragu-ragu untuk memiliki ebook, “Panduan Membuat Coklat GC”, berikut adalah himpunan testimonial daripada pemilik-pemilik ebook.

Jualan Ebook TUTUP!

… Kami di Guru Coklat akan tutup jualan ebook ini pada bila-bila masa. Bergantung pada kuota jualan yang kami hadkan.

Sebelum terlambat, klik terus butang “Tempahan”” di bawah dan lakukan pelaburan ilmu.

(Malah tidak perlu takut. Anda dilindungi “Insurans Ilmu” iaitu jaminan pulangan wang semula dalam masa 60 hari).

Berapa Harga Ebook Ini?

Tidak perlu bayar… RM297

Tidak perlu bayar… RM197

Tidak perlu bayar… RM97

Jumlah Pelaburan Total: RM50 SAHAJA
(PERCUMA: Cara Pembukusan Kotak Coklat Untuk Penghantaran Pos – Bernilai RM22)

(Berita buruknya? Kuota muat turun adalah TERHAD. Klik di bawah untuk tempahan segera).

 

Tempah Pakej Ebook CMHC Sekarang!

 

Selamat menjadi usahawan coklat yang berjaya,

Khai Akmal

Penulis dan Usahawan Coklat.

Incoming search terms:

  • cara buat coklat hantaran (278)
  • pembuatan coklat (142)
  • resepi kek coklat (140)
  • cara membuat coklat hantaran (102)
  • resepi coklat (94)
  • cara buat hantaran coklat (92)
  • belajar buat coklat (83)
  • kelas buat coklat (62)
  • cara membuat hantaran coklat (59)
  • cara membuat kek (47)

About Khai Akmal

Penulis merupakan pakar dalam asas pembuatan coklat dan pemasaran internet. Beliau mengamalkan konsep "Home-based Business" yang mana beliau berpendapat bahawa konsep tersebut sesuai dengan kemajuan teknologi masa kini.

81 Responses to “Panduan Lengkap Asas Membuat Coklat”

  1. fazmira September 26, 2012 at 11:45 am #

    saya dah buat pembayaran RM40 di CIMB pada 26/09/2012 jam 18:54.. tq..

    • Khai Akmal September 26, 2012 at 3:23 pm #

      Terima kasih kerana menempah. Saya sudah hantar ebook tersebut ke emel. :)

      • nurul ikma October 18, 2012 at 5:35 pm #

        Salam ebook ni masih ada lagi ker??

        • Khai Akmal October 19, 2012 at 8:07 am #

          Wslm. Masih ada lagi. Terima kasih kerana berminat. :)

  2. farid August 16, 2012 at 2:52 am #

    GC mmg mmbantu… cz sy bleh wat coklat dah skrng… wlupn x brapa aktif… mla2 sy dptkn ebook nie then trus buat tp coklat berpeluh… lpas dpt nsihat dr GC skrng dh ok… n sy pny coklat da trademark sendiri… mcm yg GC… coklat dia dgn softfilling nuttela… (^_^)… the best GC…

    • Khai Akmal August 16, 2012 at 5:51 am #

      Alhamdulillah. Terima kasih atas komen tersebut. Moga perniagaan Farid akan terus maju dan berjaya. :)

  3. eija yonin August 9, 2012 at 7:34 am #

    Assalam…
    en.khai,sy da wat byrn…jika xdpt emailkan di alamat email yg sy bg tu,en.khai leh emailkan di eija_yonin@yahoo.com…tq

    • Khai Akmal August 14, 2012 at 6:06 pm #

      Wslm. Harap Eija sudah terima ebook tersebut di emel. Maaf kerana lambat membalas komen ini. :)

  4. LIA August 1, 2012 at 3:19 am #

    Assalamualaikum..sy berminat nk beli ebOOk nieh..
    nnt sy akan maklumkan =)

    • Khai Akmal August 1, 2012 at 3:51 am #

      Waalaikummussalam. Terima kasih kerana berminat. :)
      Jika ada apa-apa masalah semasa proses tempahan, boleh hubungi saya.
      Semoga Lia terus maju dan berjaya. :)

  5. Sharinur July 27, 2012 at 4:28 am #

    Assalamualaikum khai.. sy telah membuat pembayaran sebanyak RM40 ke akaun Maybank pada 27 /07/2012.. Reference number: 1668764411… Tq..

    • Khai Akmal July 27, 2012 at 4:40 am #

      Waalaikummussalam. Terima kasih kerana menempah.
      Saya akan menghantar ebook tersebut ke emel akak dalam masa 24 jam. :)

  6. amin ismail July 26, 2012 at 11:56 pm #

    salam en khai, saya baru order ebook dari tuan pukul 7 lebih tadi.. dah buat payment through cimb iclicks.. hopefully tuan dpt emailkan ebook tu pada email saya, aminnismaill@yahoo.com.my..

    moga bisnez tuan sentiasa majuuu.. tq

    • Khai Akmal July 27, 2012 at 4:24 am #

      Wslm. Terima kasih kerana menempah. Saya akan menghantar ebook tersebut ke emel tuan dalam masa 24 jam. :)
      Moga perniagaan tuan juga terus maju. :)

      • aminnismaill July 27, 2012 at 6:49 pm #

        Trimakasih SIFU Khai.. dah terima dah link ebook tu.. tak sabar da nak belaja nie.. TQVM.. like like like

        • Khai Akmal July 28, 2012 at 2:19 am #

          Sama-sama. Semoga berjaya. Jika ada apa-apa masalah, boleh hubungi saya semula. :)

  7. Shamsiah Jaafar July 24, 2012 at 12:06 am #

    Assalamualaikum. Saya telah membuat telah ebook saudara dan no.resit 0840-9674-5252-5631 pada 22.7.2012. Malangnya sehingga kini saya masih belum lagi menerima ebook tersebut.Harap maklum. Terima kasih.

    • Khai Akmal July 24, 2012 at 2:36 am #

      Waalaikummussalam. Maaf atas masalah tersebut. Saya sudah menghantar semula ebook tersebut ke emel akak.
      Sila semak inbox/spam emel akak.
      Jika ada apa-apa masalah, boleh hubungi saya semula. :)

  8. adavandekamp July 20, 2012 at 3:52 pm #

    slm. sy sgt suka baking & diy stuff. baru je nk belajar wt choc utk wt doorgift mjlis sy bl 11 nnt. sy baru byr & submitted form order pakej ni. tq ye! x sabar nk guna :)

    • Khai Akmal July 23, 2012 at 10:20 am #

      Wslm. Harap akak sudah terima Pakej Ebook Cara Membuat Handmade Chocolate di emel. :)

  9. noly July 12, 2012 at 1:50 am #

    Salam..boleh bg no akaun..nnt sy da b.in sy akan bgtau..tq2..

  10. tintin junior July 12, 2012 at 1:48 am #

    salam saya cm brminat la ngn Ebook ni…pe kelebihan dia ek

    • Khai Akmal July 12, 2012 at 5:31 am #

      Wslm. Ebook ini menerangkan asas pembuatan coklat buatan tangan.
      Dalam ebook Rahsia Marketing Plan Guru Coklat, ada menerangkan strategi untuk memasarkan coklat jenama anda diinternet. :)
      Dan saya juga akan berikan bantuan jika anda menghadapi apa-apa masalah selepas membaca ebook tersebut. :)

  11. Diana July 11, 2012 at 2:57 pm #

    Salam En Khai,

    Saya da bank in semalam and baru je submit borang tempahan. Harap dapat emailkan eBook pada saya secepat mungkin ye.. tak sabar2 nak buat coklat ni…
    anyway tq.

    • Khai Akmal July 12, 2012 at 5:32 am #

      Wslm. Ok. Saya sudah hantar. Cek emel. Jika ada apa-apa masalah, boleh hubungi saya semula. :)

  12. pn.azmani July 6, 2012 at 12:51 pm #

    a’kum..bsemangt sy rs nak bniaga.nak cuba lah.niat dah lama ada,tp mcm yg d perkatakn d atas,kos dan masa,tu yg mjadi mslh sy.tp email tu nnti blh d burn cd ke ape ke tak nnti ya? sori,sy ni kurang arif skt mggunakn komp…trima kasih

    • Khai Akmal July 7, 2012 at 12:53 am #

      W’slm. Ebook tersebut akan dihantar ke emel. Selepas itu, akak perlu muatturun ebook tersebut dan buka di komputer. :)
      Ebook tersebut boleh dicetak kalau akak mahu. :)
      Tidak perlu burn ke cd. ;)

      • pn.azmani July 8, 2012 at 1:43 pm #

        ok..trima kasih.sy baru transfer duit nyer..sori tlambt pl..sibuk skt..

        • pn.azmani July 8, 2012 at 1:53 pm #

          sy serta kan no. rujukan pemindahan/transfer je..tak pandai nak copi n paste…harap d terima..thanks

  13. aida July 5, 2012 at 3:34 pm #

    nak tanya, kalau saya nak buat coklat bentuk bunga and atasnya ada warna, bagaimana caranya? dlm ebook tu tak diterangkan pun… boleh terangkan di sini? atasnya guna coklat putih ke? pewarna jenis mcmn?

    • Khai Akmal July 5, 2012 at 6:21 pm #

      Dalam ebook tersebut ada diterangkan. Cuba rujuk ebook Cara Membuat Handmade Chocolate (COUVERTURE) di bahagian membuat coklat berwarna-warni. :)

      • zarina July 10, 2012 at 12:34 pm #

        salam..coklat couverture ni blh bli kt mna ek? n jenama apa yg t’baik?

        • Khai Akmal July 10, 2012 at 12:55 pm #

          Wslm. Coklat couverture biasa ada dijual juga dikedai menjual peralatan bakeri. Tapi susah untuk didapati. Tentang jenama saya tak boleh nak beri pendapat sebab coklat Couverture agak sukar untuk didapati di kawasan saya. :)

          • zarina July 16, 2012 at 12:12 pm #

            trma ksh atas jwpn yg d berikan..sya nk tnya 1 lg soaln..kalu sya nk gna coklat masakan untuk buat coklat ni blh x?..sbb kt tmpat sya agak susah nk cri coklat2 ni..

          • Khai Akmal July 17, 2012 at 1:25 am #

            Coklat masakan sebenarnya kurang sesuai untuk digunakan. :)

  14. Pn.irah July 5, 2012 at 2:59 am #

    askum ada lg x ebook ni sy bminat sgt

  15. fida July 4, 2012 at 4:27 am #

    dh beli, memang berguna :)

    • Khai Akmal July 5, 2012 at 12:53 am #

      Alhamdulillah. Terima kasih. :)

  16. MADIHAH July 2, 2012 at 8:43 am #

    Salam, saya baru sahaja buat pembayaran melalui cimb clicks. Hopefully, dapat terima ebook tersebut dlm masa 24 hrs.

    Wasalam.

    • Khai Akmal July 2, 2012 at 4:37 pm #

      Wslm. Ok. Sudah dihantar. Cek emel. Terima kasih kerana menempah. :)

  17. SUHANA June 25, 2012 at 6:52 am #

    salam…
    nak tanya, kat dalam ebook ni ade tunjuk cara2 nak buat coklat edible image?

    • Khai Akmal June 25, 2012 at 11:46 am #

      Wslm. Tidak ada. :)

  18. Norm June 21, 2012 at 4:10 am #

    salam
    sy pernah pegi kelas buat coklat. jadi asas tu ada skit. jadi kalau sy beli ebook ni ok tak untuk menambah ilmu dan meluaskan lagi pasaran coklat saya. tq.

    • Khai Akmal June 21, 2012 at 4:28 am #

      Wslm. InsyaAllah boleh tambah lagi ilmu pengetahuan.
      Tapi, kalau lepas beli ebook tersebut, akak rasa ebook tersebut tak banyak membantu, saya sedia untuk pulangkan semula wang akak. :)

  19. Roseana June 18, 2012 at 2:01 pm #

    saya dah buat pembayaran melalui akaun Maybank..trm kasih..

    • Khai Akmal June 18, 2012 at 2:45 pm #

      Terima kasih kerana menempah. Saya akan menghantar ebook tersebut ke emel dalam masa 24 jam. :)

  20. rabihah June 18, 2012 at 1:35 pm #

    saya dah beli.harap dapat email dgn segera.x sabar nk baca n praktis

    • Khai Akmal June 18, 2012 at 2:45 pm #

      Terima kasih kerana menempah. Saya akan hantar ebook tersebut ke emel dalam masa 24 jam. :)

  21. fahira June 16, 2012 at 1:47 am #

    Assalamualaikum…saya nak tanya dimana saya boleh dapatkan bahan2 nak buat coklat ni…seperti bekas,coklat, dan sebagainya terutamanya di kawasan Kl…

    Bagaimana dan apakah bahan2 pewarna yang digunakan untuk mewarna coklat selain warna putih dan warna coklat asal..

    saya berminat dengan buku panduan membuat coklat ini..insyaallah saya akan bank in dalam masa terdekat ini.

    • Khai Akmal June 16, 2012 at 12:55 pm #

      Waalaikummussalam.
      Bahan-bahan coklat biasa ada dijual di kedai menjual peralatan membuat kek. :)
      Bahan pewarna coklat boleh gunakan pewarna oil base. :)

      Terima kasih kerana berminat dengan Pakej Ebook CMHC. :)

  22. ayu June 15, 2012 at 3:00 am #

    sy dh mmbuat pmbyaran di akaun maybank..

    • Khai Akmal June 15, 2012 at 3:03 am #

      Terima kasih kerana menempah. Saya akan menghantar ebook tersebut ke emel anda dalam masa 24 jam. :)

  23. anizah June 11, 2012 at 1:51 pm #

    saya dah buat tempahan melalui email saya iaitu anizahrahmat@rocketmail.com
    saya juga dh bank in duit .. knpe saya tak dapt lgy buku yg saya tempah tu ..
    buku tu dh post kan blum ?? saya bank in pada 8/6 ..
    -harap maklum

    • Khai Akmal June 12, 2012 at 5:38 am #

      Saya sudah hantar ebook tersebut ke emel pada tarikh tersebut.
      Jika tiada di bahagian inbox, cuba cek di bahagian spam. :)

      Jika ada apa-apa masalah, boleh hubungi saya di buatcoklat@gmail.com

  24. azmani aziz June 7, 2012 at 2:02 pm #

    assalam,

    rm40 utk ketiga2 modul atau satu modul rm40??

    • Khai Akmal June 7, 2012 at 3:19 pm #

      Waalaikummussalam.
      RM40 untuk ketiga-tiga modul sekali. :)

  25. Siti Aidil Mohd Yunus June 7, 2012 at 6:50 am #

    Assalamualaikum….

    Saya sekarang dalam usaha mengjual coklat secara kecil-kecil Alhamdullillah support dari family dan kawan-kawan saya dah berani menerima tempahan. Saya nak bertanya untuk mengelakkan coklat dari cepat cair. Apakah yang perlu saya lakukan. Terima kasih.

    • Khai Akmal June 7, 2012 at 6:55 am #

      Waalaikummussalam.
      Untuk elakkan coklat dari cair ialah elakkan coklat dari berada di bawah suhu yang tinggi kerana memang sifat coklat akan cair pada cuaca panas. :)

  26. suebellviva June 1, 2012 at 9:31 am #

    assalam..

    saya merupakan seorang homemade choclate dan sudah memulakan perniagaan secara kecil2 kecilan..tapi saya rasa ada sesuatu yg kurang dalam homemade sya…saya akan membeli ebook ini dan saya harap ianyan dpt membantu sya..dan saya juga berharap dr coklat dapat membantu saya..terima kasih..

    • Khai Akmal June 1, 2012 at 9:34 am #

      Waalaikummussalam.

      Mudah-mudahan ebook tersebut dapat memberi manfaat kepada akak kelak. Selepas pembelian tersebut, jika ada apa-apa yang akak ingin tahu mengenai coklat, boleh hubungi saya semula. :)

      • siti mariana amoy June 6, 2012 at 11:19 am #

        jenama coklat ape yang sedap untok digunakan??

        • Khai Akmal June 6, 2012 at 2:14 pm #

          Boleh cuba jenama Beryls. :)

  27. shikin May 30, 2012 at 6:06 am #

    Terima kasih di atas penerangan cikgu. selalunya selepas acuan di guna, saya akan membasuh acuan tersebut.

    ada juga kawan2 yang bertnaya kan harga setelah saya upload pic dlam FB, tetapi saya tidak tahu letak harga yang sesuai.. mungkin ke mahal @ murah… saya ada juga melihat2 di FB org lain.. harga mmg tak sama… bagaimana saya nak letak harga sekiranya ada yg hendak membeli??? terima kasih

    • Khai Akmal May 30, 2012 at 6:32 am #

      Harga memang berbeza-beza kerana kos bahan untuk setiap tempat berbeza. :)

      Untuk tetapkan harga, seelok-eloknya keuntungannya tidak lebih 1 kali ganda berbanding kos yang diperlukan. :)

  28. azlin May 30, 2012 at 2:48 am #

    perlu oven x nak buat coklat ni? hehehe

    • Khai Akmal May 30, 2012 at 6:27 am #

      Tidak perlu oven atau peralatan canggih. :)

  29. shikin May 29, 2012 at 1:59 am #

    as salam…. saya telah mencuba membuat homemade cklat ni… blajar melalui buku saja. tapi banyak lagi yng perlu diperbaiki… coz sy tidak mengikuti mana2 bengkel. saya mahukan cklat saya berkilat dan rangup… dah bayak kali buat, hasil nya belum memuaskan…

    • Khai Akmal May 29, 2012 at 1:05 pm #

      Waalaikummussalam. Bagi saya, tidak kisah kalau kita belajar membuat coklat melalui bengkel membuat coklat atau melalui buku. Asalkan teknik yang diterangkan tepat dan mudah diaplikasikan. :)

      Untuk buat coklat berkilat, cara yang mudah ialah dengan cara penjagaan acuan coklat tu sendiri.
      Selepas setiap kali hasilkan coklat, seeloknya bersihkan sahaja acuan tersebut dengan kain yang bersih dan simpan ditempat yang bersih. :)

  30. LYLA May 27, 2012 at 8:48 am #

    KALAU NK ORDER PAKEJ EBOOK CMHC INI BOLEH KAH MELALUI POS DAN BERAPA PULA BAYARAN YANG DIKENAKAN

    • Khai Akmal May 29, 2012 at 1:01 pm #

      Ebook tersebut tidak akan dihantar melalui pos. Ianya akan dihantar ke emel sahaja.
      Info: Pakej Ebook CMHC bukan dalam bentuk buku bercetak tetapi dokumen digital yang memerlukan anda muatturun dari halaman rahsia muatturun ebook tersebut. :)

  31. AFIAH May 18, 2012 at 9:57 am #

    best… insyaallah akan beli..

    • Khai Akmal May 18, 2012 at 4:11 pm #

      InsyaAllah. :)

      • hamdi May 25, 2012 at 9:16 am #

        salam,,,, senang ke nak dapatkan bahan2 untuk buat coklat?

        • Khai Akmal May 26, 2012 at 12:12 am #

          Wslm. Kalau di tempat saya (Kajang), mudah sahaja mendapatkan bahan membuat coklat. Tetapi saya cadangkan untuk anda survey dahulu bahan-bahan membuat coklat di kedai menjual peralatan membuat kek sebelum belajar buat coklat. :)

      • mohd arif July 14, 2012 at 4:24 pm #

        salam, saya skung duk johor.. saya nak tahu dekat mana boleh saya daptkan bahan2 mentah untuk buat coklat n acuan dia. susah la nak cari kat super market…

        • Khai Akmal July 15, 2012 at 3:22 pm #

          Wslm. Cuba cari di kedai menjual peralatan bakeri berhampiran. :)

          • mohd arif July 18, 2012 at 12:45 am #

            salamsaya dh bank in duit rm 40 dalam akun maybank encik pada 15hb/7/12.. tp kenapa saya xdpt2 lagi ebook resepi coklat encik.. sekarang sudah 18hb. minta penjelasan encik…

          • Khai Akmal July 18, 2012 at 2:28 am #

            Wslm. Maaf atas masalah tersebut.
            Dalam semakan saya, saya sudah hantar ebook tersebut ke emel Encik pada 16 Julai.
            Adakah emel yang Encik berikan tepat?
            Saya telah hantar semula ke emel Encik.
            Harap dapat maklum balas daripada pihak Encik.
            Saya minta maaf sekali lagi atas masalah tersebut. :)

          • mohd arif July 19, 2012 at 2:06 am #

            minta maaf byk2.. saya masih tidak dapat email dr encik… itu memg email saya yg betul..ada cara lain x u saya dapatkan ebook 2 ?

          • Khai Akmal July 19, 2012 at 3:26 am #

            Encik ada Facebook tak? Jika ada, harap encik dapat hubungi saya di Facebook Guru Coklat iaitu di http://facebook.com/GuruCoklat
            Hantar mesej kepada Facebook saya, dan saya akan hantar link muatturun ebook tersebut ke emel encik.
            Sekali lagi saya mohon maaf atas masalah tersebut. :)